Information om folsyra: Är folsyra och folat samma sak?

Information om folsyra: Är folsyra och folat samma sak?
I stort sett kan man säga att folsyra och folat är samma sak. De är olika former av samma B-vitamin. Skillnaden är att folsyra är en konstgjord variant som är lättare för kroppen att ta upp. Folat är den naturliga motsvarigheten som finns i en rad livsmedel som grönsaker, frukter, bär, rotfrukter, fullkornsprodukter med mera.

Folsyra kan du få i dig antingen genom folsyraberikade livsmedel eller genom folsyratabletter. Få livsmedel är idag folsyraberikade i Sverige. Det handlar om framförallt juice och vissa flingor. Man har diskuterat att även berika mjöl, men eftersom vissa rapporter visar att äldre personer löper en högre risk att få cancer vid stora doser av folsyra, har man låtit bli detta.
Folat och folsyra är livsviktigt för kroppen då den ser till att celler nybildas och röda blodkroppar bildas. Extra viktigt är det för gravida kvinnor och kvinnor som kan tänkas bli gravida. Orsaken är att fostrets utveckling under de första dygnen av graviditeten är beroende av folsyra för att centrala nervsystemet ska bli rätt. Med för låg halt folsyra riskerar barnet att födas med ryggmärksbråck. Vill du läsa mer om folsyra kan du gå in på www.folsyra.biz.

Andra relaterade inlägg:

  1. Varför behöver kroppen antioxidanter?

Comments are closed.