Den internationella kaffehandeln omfattar numera omkring 80 miljarder

Den internationella kaffehandeln omfattar numera omkring 80 miljarder kronor per år. Kaffe är med andra ord en jätteindustri. Varje år produceras nära 120 miljoner säckar kaffe – varje säck väger 60 kg. Med undantag olja är därmed kaffe den största lagliga handelsvaran i världen. Espresso är en specifik metod för att framställa kaffe. Denna metod bygger på modern teknik. Under senare årtionden, främst sedan 1980-talet, har drinkar med espresson som bas revolutionerat kaffedrickandet. Idag finns det ett stort antal blandningar som förutom espressokaffe inkluderar saker som saft, vispad grädde, skummad mjölk, kryddor med mera.

Under slutet av 1800-talet började tillverkare försöka använda pressa vatten med högt tryck genom finmalet kaffe. Resultatet var ett koncentrerat, mörkt och komplext kaffe med en crema i hasselnötsfärg. Utvecklingen har fortsatt. Allt fler går idag över till espresso. Om du vill veta mer om espressobryggare för hushållsbruk, gå i så fall till www.espressomaskin.eu. Här hittar du både tips och matnyttig information om olika märken och modeller.

Ett av de första patenten för espressobryggare togs ut 1884 i Turin i Italien av Angelo Moriondo. Dennes maskin bryggde dock inte enskilda koppar, vilket numera är standar, utan batcher av espressokaffe. Några år senare, 1901, kom milansaren Luigi Bezzaras maskin, som innebar en tydlig förbättring av Moriondos maskin. Idag finns det ett enormt antal maskiner att välja mellan. Mer information hittar du på www.espressomaskin.eu.

Andra relaterade inlägg:

  1. Cappucino med en espressobryggare
  2. Gå ner i vikt med Atkinsons metod
  3. konsumerar vi i Sverige mer kaffe per person än människor i något annat land

Comments are closed.