Lär dig om Budapests historia på plats

Lär dig om Budapests historia på plats
Budapest är ursprungligen tre olika städer; Buda, Pest och Óbuda. 1873 slogs dessa tre samman till en och fick då namnet Budapest.
Orten Aquicum ligger strax utanför Óbuda och är en romersk stad från 100-talet. Dock finns bara spåren kvar – men visar var grunden till staden återfinns. Under medeltiden var det staden Buda som var den ledande och blev 1361 Ungerns huvudstad. Storhetstiden var 1300 och 1400 talen innan det Osmanska riket invaderade och besegrade ungrarna 1526. 1697 slog ungrarna tillbaka med Österrikes hjälp och landet blev åter självständigt – dock med den österrikiske Habsburgerätten som kungafamilj. Detta rådde fram till 1918 då kungafamiljen störtades i en kommunistisk revolution.

Kommunismen varade dock bara ett halvår efter vilket ett flerpartisystem infördes. Under andra världskriget slogs inledningsvis Ungern på nazisternas sida. Dock var de inte villiga att bistå dem med att deportera judar till koncentrationsläger. Detta ledde till att Tyskland i stället invaderade Ungern och avsatte regeringschefen. De fascistiska nationalisterna pilkorsarna fick bli marionettregering och Adolf Eichmann anlände till Budapest för att administrera deportationen av en miljon judar från Ungern. Som flitig motståndare hade han svensken Raul Wallenberg som använde Svenska diplomatpass för att rädda undan så många judar som möjligt via de vita bussarna mot Sverige.

Strax efter kriget blev Ungern ”befriade” av Sovjetunionen och införlivades mot sin vilja i unionen. Ett revoltförsök genomfördes 1956, men misslyckades. Först 1989 kunde Ungern utropas till en självständig republik och var en av de grundläggande orsakerna till varför östblocket rasade samman.
Vill du lära dig mer om Budapests dramatiska historia finns det mycket att lära på plats i staden. Det finns flera billiga och bra hotell att ta in på. Leta efter det hotell som passar dig bäst på www.hotell-budapest.se.

Andra relaterade inlägg:

  1. Boka hotell i Dublin
  2. Hotell-Miami.se – om Miami och dess hotell
  3. Hotell i Berlin på nätet idag
  4. Rom hotell och flyg
  5. Hotell i Berlin väntar på dig

Comments are closed.